Széllel szemben – egy arab nő a jégkorong világában

0
456
views

Ugyan az NHL-ben már vége a Hockey is For Everyone hónapjának, de Youtube-on szörfölgetve egy nagyszerű történetet találtam, melynek főszereplője egy Egyesült Arab Emirátusokban élő fiatal jégkorongozó hölgy, Fatima Al Ali.

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, a jégkorong nem igazán népszerű, vagy ismert az Emirátusok területén, főleg nem a nők körében.

Fatima majd’ 6 perces életrajzi videójából kiderül, hogy gyerekkorában arról álmodott, hogy orvos, tanár, vagy mérnök legyen, de végül más irányt vett az élete, és az egyetemen a sportfotózást választotta. Első focimeccsére az egyik oktatója invitálására ment el és egy másik fotós sajtóigazolványával fotózta végig a mérkőzést. Félt attól, hogy mi lesz az emberek véleménye, de szerencsére jó visszajelzéseket kapott, és az Al Wahda klub egyik fotósává vált. Édesanyja nem igazán fogadta el, hogy egy férfi focicsapatról csinál képeket, ellentétben édesapjával, aki támogatta, és minden meccs előtt mondta, hogy majd nézi a TV-t, hátha látja a közvetítésben.

A jégkoronggal is a sportfotózás kapcsán találkozott, ugyanis az Emirátusok férfi csapatának a fotósa, és weboldal üzemeltetője lett 2008-ban. Megtetszett neki a hoki, ő is jégre ment, és a kitartó gyakorlásának köszönhetően 2011-ben már a női válogatottban szerepelhetett.

Története 2016-ban lett igazán ismert, amikor Peter Bondra, a Washington Capitals Alumni tagja az Emirátusokba látogatott edzéseket tartani, és csinált egy videót Fatima korongkezelési képességeiről, és feltette Twitterre, mely bejárta a teljes jégkorongos közösséget.

Néhány héttel később Peter Bondra egy másik meglepetéssel készült neki, meghívta egy Capitals meccsre, ahol találkozhatott és együtt edzhetett a csapattal, elvégezhette a kezdőbedobást a Washington – Detroit meccsen, és készíthetett egy szelfit a kedvencével, Alexander Ovechkinnel, mindezt a Hockey Is For Everyone (HIFE) keretében.

Fatima az idei HIFE programjában is szerepet kapott, az Emirátusok női válogatottját hívta meg a Caps, akik majdnem egy teljes hetet töltöttek el a csapattal.

Elmondható róla, hogy igazi úttörő a majdnem 6 milliós lakosú országában, ahol az IIHF adatai szerint csupán 4 fedett jégpálya, 802 igazolt jégkorongos (melyből 82 nő) van. Játékoskarrierje mellett játékvezetőként is tevékenykedik, szintén az ő nevéhez fűződik, hogy ő volt az első nő az Emirátusokból, aki világbajnokságon fújta a sípot.

Remek példaként szolgál, hogy bármit el lehet érni, ha alázatosan, előítéletet, félelmet és akadályokat nem ismerve csinálunk valamit.

“Set a goal and never give up.”
Azaz: Állíts fel egy célt, és Soha ne add fel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..