Nincs megállás !

0
608
views

Nem volt kedvem beszélgetni a többiekkel, nem sok hangulatom volt az emberekhez. Ráadásul a lányoknak szokása volt, megállás nélkül cseverészni és kibeszélni bárkit, amihez hozzászólni nem is tudtam, de nem is akartam. Próbáltam arra fókuszálni, hogy mire használjam ki a kezdés előtti időt a pályán.
Legalább ilyenkor egy kicsit tudok alapozni.

Máté is javasolt pár ötletet, hogy néhány problémás pontot, mint a fordulást hogyan is közelítsem meg úgy, hogy ne csak egy feladat legyen számomra, amit lerendezek annyival, hogy még nem megy, hanem el kezdjem felépíteni. Majd egyszer…

A jégre lépés után gyorsan megkezdtem a felkészülést. Igen, tudom, hogy ezt sokan szeretik ellógni, amit hibának gondolok. Különösen reggel, amikor az izmok még merevek, így nagyobb a sérülésveszély. Ezért még én, aki szintén szeret linkeskedni, ezzel kezdem az edzést.
A palánkra felrakom a lábam és nyújtok, utána közvetlen mellette próbálom 180°-ba feszíteni a két lábam.
Végül melegítéssel folytatom a jégen.
Szóval térjünk vissza a mai tervhez, fordulás…

Számos gyakorlatnál szerepel, mint rész feladat, hogy előrefelé kell kezdeni az adott leckét, majd a felező/harmad vonalnál meg kell fordulni és úgy folytatni. Ehhez kis területen és gyorsan kell 180°-t fordulni, különben zakó lesz a vége. Már a hátrafelé korcsolyázásnál is meg kellett fejben küzdenem magammal, hát akkor ennél mit csináljak?!
Az elmélet szerint a súlyomat az korcsolyaél elülső részére kell helyeznem és így fordulni. Félve a nem várt eredményektől, először óvatosan és legfőképpen lassan kísérletezni kezdtem.
A vége az lett, hogy ha egy lábon rakom előrébb a súlypontom, akkor sikerül megfordulni. Természetesen lassabb tempóval.

Mivel kevesen voltunk, fél pályán dolgoztunk csak, hol hosszában a felezőig, vagy keresztbe.

A mai fő téma a fékezés lett.
Emlékszem korábban, kérdeztem valakit, hogy, hogyan is néz ki a hokiban a megállás, mire rám vigyorgott:

Előbb tanuld meg a többit, majd a palánk megfog úgyis!

Hát… Ez nekem nem elég, mert félve attól, hogy nem tudok megállni, nem is mertem nagyobb sebességgel csinálni a gyakorlatokat. Viszont, arra rájöttem, hogy azzal tudom magam lassítani, ha jobban kihúzom magam és kanyarokkal érek a célhoz. Tűzoltásnak megteszi. Na de majd most!

A feladat: Félkört leírva haladjunk fél lábon, (külső él), majd a kör felénél fékezés közben forduljunk kb. a kiinduló pont irányába lévő fal felé.
Lényeges, hogy előbb felső testből kell fordulni, csak ezután követi a többi. De ez még nem minden, mert a fordulás közben kicsit úgy kell mozogni, mintha le akarnál ülni, megemeled majd lejjebb engeded a súlypontod.
Minden tényezőt a fejembe akartam vésni, elvégre ez olyan fontos skill, mint maga az alapállás. Muris, hogy ha a fordulás eszembe jutott, akkor a súlypont változtatás maradt ki, vagy fordítva. Ebből az következett, hogy befordultam, lassultam, de nem álltam meg. Vagy a másik eset, hogy valahol elakadtam félúton…

“Legyen önbizalmad megcsinálni a feladatot” –
mondta Pali bá, mikor elhaladt mellettem.

Igazat kellett adnom neki. Volt bennem félelem, hogy én is elesek, mint néhányan, akik ma elestek. Elvégre még élt bennem a múltkori emlék…

“Ha folyamatosan az eséstől fogsz félni, akkor ne is legyél a pályán…” -korholtam le magam. – “Ha már itt tartunk… Miért vagyok itt egyáltalán? Nem sportoltam soha igazán, miért most akarom elkezdeni és miért pont ezzel?” Tettem fel magamnak a kérdéseket, de válaszra várnom kellett.

Nem kell mindent megérteni és ízekre szedni. Csak csinálni és élvezni.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..